Lawenda jest kwiatem nie tylko pięknym, ale także niezwykle praktycznym. Królowa Anglii dodawała jej do swojej herbaty, by uśmierzyć migrenowe bóle głowy.

Jej zdrowotne właściwości odkryto już w starożytności – podawano ją przy bólach głowy, niestrawności, łagodzenia oparzeń i dezynfekowania ran. Lawendę ceniono również za jej działanie uspokajające i wspomagające zasypianie. Do czego można wykorzystać ją dzisiaj?

Lawenda uspokaja

Olejek lawendowy i zawarte w nim związki aromatyczne wpływają kojąco na nasz układ nerwowy. Kąpiel z dodatkiem olejku lawendowego pozwala zniwelować napięcie nerwowe i negatywne skutki stresu.

Przy problemach z zasypianiem wystarczy umieścić ususzone kwiaty i liście lawendy w bawełnianym lub wełnianym woreczku i położyć je w pobliżu poduszki – to pozwoli nam spokojnie przespać całą noc.

Na trawienie

Lawenda może nam pomóc uporać się z problemami trawiennymi. Substancje znajdujące się w jej kwiatach i liściach pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, łagodzą kolki oraz wzdęcia. Pomagają w usuwaniu zaparć poprzez przyspieszenie perystaltyki jelit.

Pozytywnie na układ trawienny wpłynie zarówno picie naparu z kwiatów lawendy, jak i dodawanie do potraw liści lawendy.

Łagodzenie dolegliwości bólowych

Napar z kwiatów lawendy pozwala rozluźnić mięśnie, co sprawia, że można go stosować przy bólach brzucha (w tym bólach menstruacyjnych), a także bólach napięciowych mięśni.

Zapach lawendy uśmierza bóle migrenowe i bóle napięciowe głowy spowodowane stresem. Wystarczy wsmarować niewielką ilość olejku lawendowego w skronie lub użyć kominka do aromaterapii.

Lawenda a infekcje

Inhalacje z użyciem olejku lawendowego pomogą przy zapaleniu gardła, zatok, oskrzeli, a także migdałków. W okresie zwiększonej liczby infekcji profilaktycznie można zastosować nalewkę lawendową, która zwalcza bakterie i pobudza układ odpornościowy do pracy.

W przypadku zapalenia pęcherza i innych infekcji układu moczowego warto sięgnąć po napar z kwiatów i ziela lawendy – działa nie tylko bakteriobójczo, ale także moczopędnie.

Lawenda dla urody

Wyciąg z lawendy jest powszechnie stosowany w przemyśle kosmetycznym, jako składnik mydeł, szamponów, balsamów i kremów. Te ostatnie są szczególnie zalecane osobom zmagającym się z trądzikiem, gdyż lawenda pomaga regulować produkcję sebum.

Olejek lawendowy wspomaga walkę z cellulitem i jako jeden z nielicznych olejków eterycznych może być aplikowany prosto na skórę.

Anna Wajs-Wiejacka

To też może cię zainteresować: Sezonowe produkty spożywcze: dlaczego warto jeść kaki?

Sprawdź o czym jeszcze pisaliśmy w tym tygodniu: Prawdziwa zmiana w Kościele! Kapłaństwo żonatych będzie możliwe?