Kasia Kowalska dała zapowiedziany wcześniej koncert w Ciechanowie. Są oświadczenia GIS, a sprawę bada prokuratura. Czy będą tego konsekwencje prawne

Jakiś czas temu, pisaliśmy o tym, czym Kasia Kowalska zaskoczyła swoich fanów. Poinformowała, że zagra koncert na ciechanowskim osiedlu w ramach cyklu „Koncertowania pod blokami”. Zaskoczyła tym także tamtejszy sanepid, który był przeciwny wydarzeniu.

Jak podaje „Interia”, Ciechanowski Ośrodek Edukacji Kulturalnej (COEK) STUDIO odwołał kolejne koncerty, które zaplanowano do 6 maja, gdyż 2 maja zasady bezpieczeństwa zostały zignorowane przez publiczność, która zgromadziła się pod sceną w trakcie koncertu Kasi Kowalskiej.

A mieli oglądać i słuchać z balkonów

FB/Urząd Miejski Ciechanów

W sprawie sobotniego wydarzenia nie wpłynęły jeszcze wnioski o kary administracyjne do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ciechanowie, jednak sanepid deklaruje równoległe prowadzenie własnych czynności. Jednocześnie dyrektor Wiesława Krawczyk stwierdziła:

Jestem w kontakcie z komendą policji. Przygotowywane są odpowiednie dokumenty. Po ich otrzymaniu podejmiemy działania. Byłam od samego początku przeciwna organizacji takich koncertów w tym czasie. W związku z tym wystosowałam do prezydenta (Ciechanowa – PAP) 25 kwietnia, przed koncertami, negatywną rekomendację dla tego typu imprezy.

Jak twierdzi rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Płocku, prokurator Śmigielska-Kowalska, póki co będą prowadzone czynności sprawdzające, gdyż nie dotarły do prokuratury jeszcze dokumenty dotyczące organizacji wydarzenia, ani ustalenia policji.

Musimy mieć najpierw informacje o ustaleniach policji, a także dokumenty, dotyczące organizacji imprezy. Na razie będziemy prowadzić czynności sprawdzające. Na ten moment nie zostało wszczęte jeszcze żadne postępowanie.

FB/Urząd Miasta Ciechanów

Jak przypominają internauci w komentarzach pod postem o wydarzeniu, z założenia koncertu można było wysłuchać z balkonu lub z okna mieszkania, jednak publiczność zebrała się pod sceną, co zwróciło uwagę służb.

To też może cię zainteresować: Kasia Kowalska zaskoczyła swoich fanów nietypowym pomysłem. Po wybudzeniu Oli ze śpiączki, wokalistka odetchnęła z ulgą

Nowości od Kasi Kowalskiej: Kasia Kowalska Opublikowała Nowy Wpis. Przekazała Wspaniałe Wieści

A.B.